Volební rok 2010 pohledem českého katolíka

18. 5. 2010 15:47
Rubrika: Politika - volby | Štítky: tema:politika-volby

Volební rok 2010 pohledem českého katolíka

(RC Monitor 12/2010)

Rok 2010 bude pro českou společnost nejen ve znamení vzpamatování se z důsledků ekonomické krize, která nás v plné míře zasáhla v roce předchozím, ale také z pohledu voleb, které nás v letošním roce čekají. Ať už to budou květnové volby parlamentní či podzimní volby do Senátu v souběhu s volbami komunálními, je potřeba, aby český volič uznávající křesťanské hodnoty tyto volby nejen vzal na zřetel, ale také se na ně dostatečně připravil důkladným přečtením volebních programů kandidujících subjektů,

Víra v Ježíše Krista v poslední době stále více vyžaduje, aby se zasazovali o budování kultury, která na základě evangelia novým způsobem vyloží bohatství hodnot a náplně katolické tradice. I papež Jan Pavel II. ve svých poselstvích vyzýval katolíky, aby se nebáli občanské či politické angažovanosti.

Je pravdou, že právě politická angažovanost s sebou nese řadu aspektů, díky kterým se jí většina z nás vyhne. Tato skutečnost nás ale neopravňuje k tomu, abychom se vyhnuli také tomu nejjednoduššímu nástroji, jak dění ve společnosti ovlivnit, ve formě volebního práva.

Katolík, který si ve škále volebních programů, bude vybírat ten správný, by se měl především ptát, který z kandidujících subjektů bude nejlépe bránit jeho zájmy v podobě prosazování křesťanských hodnot. I při ohlédnutí do let minulých se dá celkem jasně rozlišit, který politický subjekt podporoval uzákonění registrovaného partnerství a který naopak proti tomuto paskvilu degradujícímu postavení tradičního manželského svazku bojoval. Také široká škála různých pochybných afér provázející politiky napříč politickými stranami může dát českému katolíkovi nápovědu, jak se má v následujícím volebním roce rozhodnout. Na jedné straně jsou parlamentní strany, které by si měsíc bez nějaké větší aféry nedovedly představit, vedle toho však existují subjekty, které podobné excesy postihují v menší míře či dokonce vůbec.

A v neposlední řadě je to boj proti excesům stávajícím, které bychom si v minulosti dovedli představit jen stěží, ale které jsou dnes naopak považovány za běžnou věc, mnohdy dokonce za jakousi normu. Při procházce městem si určitě nelze nepovšimnout množství různých heren a kasín, které tu před pár lety vůbec nebyly nebo jsme nacházeli jen zřídka. A právě tuto skutečnost také umožnili někteří naši političtí představitelé, kterým také mnoho českých katolíků odevzdalo svůj hlas. Ne všichni ale pro tuto zhoubnost hlasovali a někteří se i teď aktivně snaží tento nádor vyléčit.

Je proto potřeba, aby se český katolík rozhodoval odpovědně a s vědomím, že právě jeho hlas může ovlivnit směřování naší společnosti nejen v oblastech ekonomických, ale také hodnotových. A právě prosazování křesťanských hodnot by měl být hlavní aspekt českého katolíka, který se bude rozhodovat, komu v letošním volebním roce odevzdá svůj hlas.

Petr Jurčík

(Autor je předsedou Mladých křesťanských demokratů)

Zobrazeno 330×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio